Bu makalemizde siz değerli tüketicilere halı yıkama işi ile ilgili maliyeti ve açmak istediğiniz fabrikanın kar getirip getirmeyeceğini anlatmaya çalışacağız. Unutmayın, her sektörde olduğu gibi bu işte de kuralına göre iş yapmakta fayda var.
Halı yıkama işi maliyeti nedir?
Öncelikle bu işe karar vermeden önce sermayeniz ne kadar? Ekipmanlar için kimlerle iletişim kuracaksınız? Resmi kayıtlar için eksik evraklarınız var mı? Bu sorulara vereceğiniz cevaplar sizlerin halı yıkama işindeki yolunuzu belirleyecektir. Sermaye bu işte en önemli ayrıntıdır. Otomatik bir halı yıkama makinesi ortalama 100.000 TL’den başlamaktadır. Fakat el ile hareket edebilen tek fırçalı bir makine 10.000 TL gibi bir fiyatı vardır. Bunun yanında halı sıkma makinesi mutlaka olması gereklidir. Yıkanan halılar durulama işleminden sonra çok ağır olacağından dolayı asılmaları problem olacaktır. Halı sıkma makinesi ile bu problemin önüne geçilmektedir. Halı sıkma makineleri 5 ile 15 bin arasında değişen fiyatları vardır.
Halı yıkama işi için olması gereken önemli bir konu da halı kurutma odalarıdır. Kapalı ve ısıtılan bir kurutma odası hızlı servis imkanı sunmaktadır. Ayrıca açıkta kurutulan halılar tekrar toz kapacak ve güneşte renk solması olacaktır. Uygun büyüklükte en az 1 tane kurutma odası olması gerekir. Isıtma için doğal gaz veya elektrik tercih edilebilir. Kurutma makineleri de 10 ile 30 bin TL arasında değişen fiyatlara sahiptir.
Paketleme için gerekli ekipmanlar da bir halı yıkama fabrikasında olması gerekenlerdir. Ayrıca servis aracı için en az bir adet kapalı kasa kamyonet olmalı ve 3 metre enindeki bir halı rahatlıkla sığabilmelidir.
Halı yıkama dükkanı nasıl açılır?
Halı yıkama dükkanı için öncelikle yer belirlenmeli, bu yerin halı yıkama için elverişli olması ve kapalı kurutma odası, halı yıkama bölümü, halı sıkma bölümü, paketleme bölümü gibi bölümlere ayrılmalıdır. Daha sonra bir esnaf odasına kayıt olunmalı (İstanbul için halı yıkamacıların odası İstanbul Kuru Temizlemeciler Esnaf Odasıdır). Daha sonra belediyeden açma ruhsatı alınmalıdır. Bu aşamadan sonra bir reklam çalışmalarına geçilebilir(web sitesi, broşür, kartvizit vs.) Bu masraflar da ortalama 5 -10 bin arası tutabilir. Profesyonel bir halı yıkama fabrikasında olması gereken başlıca ekipmanlar şunlardır:
- Halı toz çırpma makinesi
- Otomatik halı yıkama makinesi
- Halı sıkma makinesi
- Halı kurutma odası ve havalandırma makinesi
- Hav kabartma makinesi ve paketleme
- Halı yıkama şampuanı
Halı yıkama fabrikası açmak karlı mıdır?
Yukarıda da belirttiğimiz gibi bu işte dürüst çalışmak ve işi kuralına göre yapmak elbette kar bırakacaktır. Bunun için belirli bir sermayenin de olması gerekir. Yukarıdaki ortalama fiyatlara göre bir halı yıkama işi en az 100 ile 500 bin arası bir maliyete çıkmaktadır. Bu maliyetleri karşıladıktan sonra rahatlıkla bir fabrika açabilirsiniz. Bir çok yeni açan firmanın yaptığı uygun fiyat politikasını benimsemek maalesef çok yanlış bir seçimdir. Çünkü günde yüzlerce halı yıkamak kar bırakmaz, masrafların artmasına neden olur. Oysaki piyasa değerinde halı yıkayarak kar oranını artırırken masrafları da düşürmek daha mantıklı olacaktır.
Önemli ayrıntılardan birisi MARKA
Her şeyi hallettiniz, sıra geldi isim bulmaya ve bir web sitesi yaptırmaya. Bunun için iyi bir webmaster ile çalışmalısınız. İyi bir webmaster marka tescilinden size iş getirecek iyi bir site yapımına kadar bir çok konuda yol gösterip yardımcı olabilir. Bu konuda referanslı webmasterları tercih etmenizde fayda var.
Halı yıkama işi maliyetleri için devlet ve kosgeb desteklerini de takip etmelisiniz. Bayanlara verilen hibe veya faizsiz krediler günümüzde büyük oranda dikkat çekmektedir. Bunun yanında genç girişimcilere de aynı şekil hibe ve faizsiz krediler vardır. Destekleri takip ederek uygun koşullarda destek talebinde bulunabilirsiniz.
Halı yıkama işi temizlik sektöründe iyi bir iştir. Yukarıdaki açıklamalarımıza göre kendinize bu işte yer ayırabilir ve iyi bir gelir elde edebilirsiniz. Derneğimiz bu konuda tecrübe ve bilgi birikimini sizlerle paylaşmaktan onur duyacaktır.